Majiteľka vitariánskej reštaurácie Bemba Zuzana Horváthová tvrdí, že sa vďaka životu v cudzej krajine s manželom naučili novému spôsobu stravovania, ale aj hodnotám, ktoré sú v živote a v práci nesmierne dôležité. Prečítajte si inšpiratívny rozhovor so ženou, ktorá bola tento rok takisto súčasťou dámskej konferencie SuperFeel.
Motto: „Ako sa nám darí skĺbiť výchovu našich troch detí s prácou v reštaurácií? Tu nám dáva silný základ rodina. Keď sú v rodine pevné vzťahy plné úcty voči druhému, tak zvládneme všetko, “ tvrdí Zuzana Horváthová, majiteľka reštaurácie Bemba.
Niekoľko rokov ste žili s manželom v Írsku. Čím vás tento život v cudzine inšpiroval?
Život v Írsku nám priniesol mnoho skúseností a s odstupom času musím povedať,že aj veľmi veľa odvahy. Spoznali sme množstvo ľudí z rôznych krajín. Vďaka tomu máme priateľov po celom svete. Írsko nás inšpirovalo svojou jednoduchosťou, slobodným žitím a možnosťou žiť aktívny život aj napriek pracovnej vyťaženosti. S Robkom sme v tom čase boli partnermi a veľa času sme trávili v prírode, posilňovni, v kine, či s priateľmi. Zaujímavé bolo, že sme sa za tie 4 roky navzájom “neomrzeli” a dnes sme manželmi. Život mimo rodnej zeme nás naučil silnej zodpovednosti, pokore, súdržnosti a vzájomného rešpektu.
Práve v Írsku ste prišli na chuť raw strave. Čím vás tak veľmi oslovila?
Po troch rokoch vzťahu sa nám v Írsku narodila dcérka Zuzka. S prvým dieťatkom prišla iná stránka zodpovednosti. Vždy sme s Robkom veci riešili spoločne. Obaja sme si prečítali knihu Omladnite, ktorú napísal pan Norman Walker. A ako sme už mnohokrát povedali – logika nepustila. Pre nás to bola od začiatku voľba životného štýlu, nie dočasná diéta. Čím dlhšie sme jedli takúto stravu, tým viac sme pociťovali jej benefity. Okrem straty nadváhy sa mi zlepšila pleť, prestala som mat problémy so žalúdkom, vylučovaním, hemoroidmi a plesňami. Navyše som mala úplne jasnú myseľ. Vďaka zmene životného štýlu sa dodnes udržujeme v psychickej rovnováhe a akejsi bdelosti v každodennom živote. Manžel Robko mal nadváhu a veľké bolesti bedrového kĺbu. Dôležité je, že sme sa pri prechode na rastlinnú stravu nijako netýrali. Dali sme si dostatok času a z jedálnička sme vyraďovali potraviny postupne. Zistili sme, ze v tejto strave je toľko možností a pestrosti, že sme sa začali pohrávať s myslienkou založiť malú reštauráciu.
Štyri roky ste zažívali v reštaurácii Bemba veľký boom. Akí sú vaši návštevníci?
Prvé štyri roky boli až neuveriteľné. V priebehu pol roka sme si vytvorili stálu klientelu. Čo bolo pre nás nesmiernym potešením, našli sme si mnoho priateľov, ktorí zdieľali podobné názory ako my. V tej dobe bol tento životný štýl “čudný.” Naši návštevníci sú labužníci, fajnšmekri, hľadaci, zvedavci, ale aj ľudia, ktorí sa stravujú rovnako my. Komunita vitariánov nie je veľká, ale tešíme sa, že každému, kto ma záujem sa stravovať zdravšie, môžeme ponúknuť široký výber jedál a ukázať, že jest zdravo ma svoje výhody.
Čím je vaša reštaurácia jedinečná?
Dnes si po toľkých rokoch dovolím povedať, že je jedinečná tým ako ju vedieme. Tým mám na mysli,že sme neustále jej súčasťou, radi sa venujeme zákazníkom. Držíme si svoj štandard a neustále vylepšujeme všetko potrebné. Môj manžel Robko má v oblasti gastronómie veľké skúsenosti. Len málokto mu v oblasti vitariánskej kuchyne dokáže vytvoriť kontru. Maximálnou konkurenciou mu je jeho syn Marek, ktorý vyrástol v raw kuchára práve u nás v reštaurácií. Dokonca jeho partnerka je skvelou raw cukrárkou. Máme z našej rodiny obrovskú radosť. S Robkom sa v riadení Bemby výborne dopĺňame. Ja zariadim a vybavím aj nemožné a on to zase všetko dokáže zrealizovať. Myslím si,že v tomto spočíva práve naša sila. Aj vďaka tomu sme otvorení už viac ako 7 rokov. Život mimo našej rodnej krajiny nás naučil silnej zodpovednosti, pokore, súdržnosti a vzájomného rešpektu. Práve vďaka tomu si pomáhame navzájom a s láskou.