logo_oz-pomoc-zo-srdcaOZ POMOC ZO SRDCA

Sme úplne obyčajní ľudia, ktorých baví žiť vo svete, v ktorom ľuďom na ľuďoch záleží. A keďže treba začať vždy od seba, rozhodli sme sa založiť si občianske združenie, ktoré nám umožní robiť malé dobré skutky a možno  ukázať aj vám, že každý svojou troškou môže prispieť. Nie každý má to šťastie byť zdravý, mať strechu nad hlavu, mať čo jesť. A ktovie, možno náš/váš malý dobrý skutok zmení  niekoho  svet.

Prečo sme sa rozhodli založiť práve  občianske združenie?

Ako raz krásne vysvetlila @peace_menka:

„Predstavujem si nás ako malé pohyblivé bodky, ktoré sú napojené jedna na druhú. Keď sa jedna pohne, potiahne ďalšiu a naopak. Keď jedna zastane, zastane aj druhá. Niekedy vieme, na koho sme napojení a niekedy nie. Neprestávaj sa prosím hýbať. Niekto iný už možno nevládze.“

A my sa hýbeme neustále. Poďte sa hýbať s nami. Ako? Jednoducho likeom, zdieľaním, komentovaním na sociálnych sieťach. Nájdete nás na facebooku aj na instagrame. Nie, nevnímame sociálne siete ako niečo zlé a odsúdeniahodné. Je na nás, koľko času na nich strávime a keď nám pomôžu v zdieľaní krásnych vecí, je to parádne. Podporiť nás samozrejme môžete aj finančným príspevkom.

U nás to funguje trošku inak, ako ste zvyknutí.  Sami si zvolíte výšku vášho daru a my vám hneď napíšeme alebo povieme, aký darček od nás dostanete.

Prečo darček?

Našou filozofiou totiž je: #doprajemti & #doprajemsi. Chceme vám tým ukázať, že dobré veci, ktoré posielate do sveta, sa k vám vždy vrátia ako bumerang. A keď doprajete, bude dopriate aj vám.

Jedným z darčekov je napríklad tričko s našim logom – balónik v tvare srdca. Lebo si myslíme, že keď máte #srdcenapravommieste, treba to ukázať.

A koho vlastne podporujeme?

Momentálne dve úžasné deti – Timejku Olšiakovú zo Žiliny a Alexa Laščeka z Martina. Timejke sme venovali celý výťažok pri poslednej akcii One&Only Festival v Trenčíne, Alexovi bude venovaný celý výťažok zo SUPERfeel konferencie.

Poďte, zoznámime vás s ním

Alex je 6-ročný nízkofunkčný autista s mentálnou retardáciou. Žije so svojou maminou Maťou a starším bratom Adamom v prenajatom byte. Ocino od rodiny odišiel. Aby Maťa pokryla všetky náklady, predala veľký byt, ktorý vlastnila a presťahovali sa do malinkého podnájmu. Žijú z ruky do úst. Sama pre seba si nekúpila nič už veľmi dlhú dobu. 8-ročný Adam musel dospieť v momente, keď ostal jediným chlapom v rodine. O Alexa sa úžasne stará, hoci to znamená, že si domov nemôže vodiť žiadnych kamarátov, nemajú televízor, mobil ani rádio – všetky zvuky a zmeny Alexovi vadia.

Alex minulý rok začal chodiť do špeciálnej škôlky pre autistické deti, kde napreduje a individuálne sa mu venujú.

OZ_pomoc-zo-srdca_alex-s-rodinou

Čo sme pre rodinu zatiaľ spravili?

Mamine Mati sme nakúpili oblečenie za 300 eur. Nebolo to jednoduché, do obchodu sme ísť nemohli – Alex neznáša zmeny a obchody rozhodne nepatria medzi jeho obľúbené miesta. Takže sme sa dohodli so skvelou pani, ktorá predáva v obchode s oblečením a dovolila nám nabaliť auto po strop.  Maťa si doma veci vyskúšala a čo jej padlo, to sme jej venovali. Ten výraz nadšenia v jej tvári, keď si po rokoch obliekla šaty, to si neviete predstaviť.

Adam túžil po bicykli. Takže sme mu venovali 100 eur a sám si bicykel vybral. Tiež dostal domáce oblečenie a kopec teplákov, lebo vraj tých nemá nikdy dosť.

A Alex? Alex dostal nový matrac na posteľ, pretože ten jeho bol v katastrofálnom stave. Každý mesiac  od septembra mu platíme školné 100 eur, aby aj naďalej mohol chodiť do špeciálnej škôlky. Dostáva od nás pravidelne plienky a detské vlhčené obrúsky + domáce oblečenie. Alex sa totiž v noci pokakáva a to isté sa deje pri akejkoľvek situácii, v ktorej sa cíti neistý. A neistý sa cíti často.

Veľmi sa tešíme, že sme na Superfeel konferencii dostali priestor zoznámiť sa s vami a podeliť sa, pretože práve o „skvelý pocit“ nám všetkým ide.

 

 

Created and Designed by Anton Trnka 2018

Log in with your credentials

Forgot your details?