Janette Šimková: Prečo sa ženy rozvádzajú a muži zahýbajú

#partnerstvo #laska #kompromis #koucing

Janette, ste odborníčka na partnerský koučing. Ako by ste definovali dnešné vzťahy? 
Skomplikovali sme si ich spôsobom života. Nikdy nebolo jednoduchšie spojiť sa s niekým. Lenže napriek tomu, alebo kvôli tomu, mávame problémy nadviazať skutočné, hlboké a zmysluplné spojenia. Ľudia si prídu omnoho väčšmi zraniteľní a uzatvárajú sa. Iní si vďaka sociálnym sieťam vylepšujú „identitu“. Mnoho ľudí žije utajené paralelné životy. Online spojenectvá im prídu vzrušujúce a bezpečné zároveň. Nevyžadujú si totiž autentické emócie odohrávajúce sa tu a teraz, zoči-voči. Trvácne a dôverné vzťahy nemusia byť také samozrejmé, ako to zažívali naši rodičia.

S akými problémami sa dnes v partnerstvách svojich klientov najviac stretávate? 
Vo všeobecnosti sú to komunikačné problémy – partneri sa skôr pohádajú, akoby sa vôbec začali úprimne zhovárať. Veľa partnerských nedorozumení sa prehĺbi v období, keď sú deti veľmi malé a vyžadujú si veľa starostlivosti, a keď dospejú a odchádzajú z domu. V období stredného veku začnú ľudia bilancovať svoj život a hodnotiť, kde sa v ňom nachádzajú. Uvedomujú si, že niektoré veci už „nestíhajú“, a niekedy z toho obvinia práve partnera. Často
sa odohrá, že v istom životnom období zistíme, že sme už niekto iný, ako sme boli pred desiatimi rokmi. Zmenili sme sa, posunuli a dozreli, a partner môže byť na svojej ceste niekde inde ako my. Odísť z dlhoročného vzťahu, ktorý už nie takým, aký obom partnerom vyhovuje, je veľmi bolestivá a stresujúca záležitosť. Z praxe môžem potvrdiť, že má význam pripraviť na takýto odchod seba aj partnera. Rovnako, ako má význam za vzťah zabojovať, keď sa dostal do krízy a páru dáva zmysel nadviazať na staré dobré časy.

Myslite si, že prílišná emancipácia žien je ešte stále problémom, ktorý môže za rozpadvzťahov? Či mužská nestálosť alebo vyhýbanie sa zodpovednosti?
Oboje určite áno a k tomu ďalšie novodobé fenomény doby, kedy ľuďom dávajú zmysel napríklad “zážitkové vzťahy”. Na istý čas a isté obdobie spolu fungujú ako pár. Keď sa zmení niektorá zo zásadných potrieb jedného z partnerov, napríklad žiť v inej krajine, mať deti, cestovať, stavať dom…, vzťah sa uzatvára, lebo obaja v tom čase nechcú to isté. Ja vnímam aj emočné dôvody, ktoré vzťah dokážu položiť na lopatky. Je to takmer vždy, keď sa vytratí rovnováha medzi sebaláskou a láskou k partnerovi. Láska nemá podmienky, ale táto jediná by mala byť naplnená. Najlepší vzťah je ten, v ktorom vzájomné milovanie prevýši vzájomné potrebovanie sa. Láska si nevynucuje vôľu. K zrelej láske patrí princíp “som milovaný, pretože milujem”, žiadne podmienky a požiadavky. Toto nie je pre každého ľahko naplniteľné kritérium.

Veľmi často sa stretávame s tým, že mužom sa nechce ženiť ani spraviť radikálny krok a posunúť vzťah na vyššiu úroveň, čím to je podľa vás?
Anekdota hovorí, že ženy bývali pevnosťami a muži ich dobyvateľmi. Ako ubúda pevností, muži sa menia z chrabrých dobyvateľov na obyčajných zberateľov. Teraz ale vážne. Ja sa s tým stretávam aj u žien. Sú skeptici medzi obomi pohlaviami, ktorí zastávajú názor, že moderné je neženiť sa a nevydávať sa. Veď toľko ľudí sa rozvádza! Načo si
komplikovať život nejakými formalitami. Myslím si, že bez záväzkov a bez obetí to vo vzťahu nie je možné, či na to papier máme alebo nemáme. Musia s tým byť však stotožnení obaja partneri a musí im to dávať zmysel. Iba tak sa navzájom dohodnú a budú rešpektovať spoločne nastavené pravidlá. Každý z dvojice potrebuje prevziať zodpovednosť za to, čo do vzťahu chce vložiť, čo od neho očakáva, a prečo v ňom chce zotrvať. Keď o pravých vzťahových motívoch klameme seba alebo partnera, nemôžeme napredovať, ani rásť – ani sami za seba, ani vo vzťahu. Ani byť šťastní, lebo naplnený vzťah je jednou z najdôležitejších podmienok na prežívanie spokojnosti.

Dá sa podľa vás zotrvať vo vzťahu kde jeden z partnerov odhalí neveru? Čo by ste
takýmto párom odporučili?

Takmer vždy s neverou riskujeme, lebo vzťah ohrozuje predovšetkým citová angažovanosť inde než v partnerstve. Je z toho veľká bolesť, pocit rozčarovania a sklamania. Rozhodujúce sú okolnosti, ktoré k nevere viedli. Je rozdiel, či ide o krátke erotické dobrodružstvo, mimomanželský vzťah či iba nezáväzný flirt. Pokiaľ je nevera výsledkom dlhodobo neuspokojivého, problematického vzťahu, môže byť vhodným riešením rozchod partnerov. Nevera však môže byť aj šancou na nový začiatok vo vzťahu, ktorý už pomaly vyhasínal. Niekedy si až v hraničných situáciách uvedomíme, že nám vzťah za vynaloženie úsilia stojí. Pokým je pár schopný premýšľať o možnostiach ďalšej spoločnej budúcnosti a popracuje na obnovení vzájomnej dôvery, krízu dokáže prekonať.

Prijali ste pozvanie na ženskú konferenciu SUPERfeel. Vaša téma znie kontroverzne: Prečo sa ženy rozvádzajú a muži zahýbajú. Viete aspoň trošku odhaliť na čo sa môžeme tešiť?
Vo vzťahu musí fungovať zákony reciprocity: ja tebe, ty mne a my dvaja navzájom pre vzťah. Tak vzniká najdôležitejší projekt v živote manželov, do ktorého majú potom chuť investovať čas, energiu a lásku. Keď sa spoločný projekt dostane do krízy, každý z nich zareaguje po svojom. V partnerstve nemôžeme zapnúť autopilota. Nemáme možnosť prepnúť vypínač, pohodlne sa oprieť v kresle a zabudnúť na riadenie. Musíme zostať v kokpite, reagovať, prispôsobovať a udržiavať stroj v chode. Aj tí, ktorí sa rozhodnú zmeniť kokpit, lebo je na obzore nejaký zaujímavejší, sa dostanú opäť do stavu, kedy sa budú musieť na pilotovaní podieľať… Základom vzťahovej synergie je vážiť si rozdiely. Potom sa môže vo vzťahu „diať“ dôvera, starostlivosť, zodpovednosť a bezpodmienečná láska. Akonáhle sa vzťah preklopí do všednosti a stereotypnosti, začneme v tom druhom vidieť viac aj to tienisté. Poukazujeme na to a kritizujeme to. Máme tendencie naprávať partnera, aby bol lepším, ideálne podľa našich predstáv. To spôsobuje emočné búrky a konfliktné tornáda…
Sme pocitové bytosti a až do smrti potrebujeme dôverný vzťah, dotyky, objatia, pozornosť, pocit dôstojnosti a sebaúcty, spolu poprepájané láskou. Tieto potreby a ich napĺňanie sú pre nás omnoho dôležitejšie, než niektoré iné. Neraz si to však uvedomíme až vtedy, keď vzťah pochováme, lebo v ňom zahynuli všetky životodarné emócie…
Každej z týchto tém (+ ďalších aktuálnych) sa dotknem a ilustrujem ich na príbehoch z praxe. Často sú totiž dôvody pre ktoré vzťah trpí, ľahko riešiteľné. Alebo aj nie. Len to potrebujeme vedieť a postaviť sa k tomu zodpovedne a bez zbytočnej deštrukcie.

0 Komentárov

Komentáre k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Created and Designed by Anton Trnka 2018

Log in with your credentials

Forgot your details?