Mladý párik zo Slovenska rozbieha chutný StartUP


Sme mladý pár z Oravy (Miroslav Belica a Zuzana Svoreňová), ktorý sa pred rokom rozhodol vytvoriť značku
slovenských rastlinných nápojov NUTTERY.

rečo ste začali práve s výrobou rastlinných mliek?
Všetko to začalo dňom, keď Zuzka pripravila v kuchyni niečo, čo v skutočnosti vyzeralo ako kravské mlieko. Keďže ja mlieko zásadne nepijem, odmietol som ochutnať. Zuzka sa iba zasmiala a povedala, že to mám skúsiť. Vyskúšal som a nevedel som prestať piť. Bolo to tak dobré, no stále som nevedel čo vlastne pijem. Potom mi vysvetlila, že je to v podstate rastlinná náhrada mlieka, ktorá sa dá vyrobiť z rôznych surovín. Ona sama si to už od malička pripravovala so svojim ocinom napríklad z maku alebo mandlí. Hneď na druhý deň som teda zašiel do obchodu pozrieť sa, či tam niečo podobné nájdem, niečo kvalitné, domácej výroby. Našiel som však len bežne dostupné rastlinné mlieka v tetrapakoch. Kúpil som, ochutnal a žiaľ ani jedno z nich nechutilo tak dobre ako to, čo pripravila Zuzka. A popravde ani to zloženie nebolo nič extra. Naozaj nechem piť niečo plné dochucovadiel a stabilizátorov. Ako sa však hovorí, všetko zlé je na niečo dobré. So Zuzkou sme urobili zopár vlastných receptúr, ktoré sme následne dávali skúšať rôznym kamarátom a stretli sme sa doslova len s dobrými reakciami. Práve toto bol bod, kedy sme začali uvažovať nad založením vlastnej značky kvalitných slovenských rastlinných nápojov.

Čo ste vyštudovali, venujete sa Nuttery naplno?
Ja som vy­štu­do­val právo v Banskej Bystrici a vo svojom voľnom čase rád cetujem a objavujem nové gastronomické špeciality. Zuzka končí 5.ročník v odbore Výživa ľudí v Nitre a nedávno si dokončila certifikát v oblasti trénerstva. Obaja milujeme dobré jedlo a preto nás to aj zaviedlo do končín potravinárskeho fachu. Čo sa týka gastro podnikania, mali by sme byť asi vyučení v gastro odbore, no práveže aj ne-kuchári sa vedia vynájsť. Naše štúdium nám v tejto oblasti veľmi pomohlo. Ja sa dobre vyznám v právnych veciach a Zuzka zase dbá na správne zloženie a kvalitu produktov.

Rastlinné mlieka – pre koho sú určené?
Rastlinné nápoje alebo mlieka sú v celku určené pre každého. Musíme povedať, že najväčšiu obľubu majú u ľudí, ktorí majú špeciálne stravovanie (vegáni, vegetariáni) alebo ľudia, ktorí trpia rôznymi intoleranciami a alergiami na klasické kravské mlieko. Toto sa však mení a rastlinné mlieka si postupne získavajú čoraz väčšiu obľubu aj u ostatných bez ohľadu na stravovacie návyky. Najväčšou výhodou rastlinných mliek je to, že neobsahujú cholesterol a sú čisto z rastlinných jadier alebo semien. Sú ľahšie stráviteľné, čiže nezaťažujú tráviaci systém. Ľudia sa snažia čoraz viac a viac dbať na svoje zdravie a preto sme veľmi radi, že siahajú práve po tejto rastlinnej alternatíve.

Sú tieto mlieka pasterizované, obsahujú cenné živiny rovnako ako pred úpravou orechov?
Naše nápoje vyrábame zo surovín na ktorých kvalite si dávame neskutočne záležať. Chceme aby boli naše produkty nielen chutné ale aj prospešné nášmu telu z výživového hľadiska. Orechy teda pred výrobou namáčame, aby sa zo šupky uvoľnilo čo najviac enzýmov. Potom prejdeme k vy­so­ko­rých­lost­nému mixovaniu vo filtrovanej vode, neskôr precedíme a na záver ochutíme a šetrne pasterizujeme. Pri výrobe používame šetrnú pasterizáciu, ktorá prebieha pri nižšej teplote a tým pádom predchádza strate enzýmov a dôležitých látok. Nepoužívame žiadne chemické či živočíšne emulgátory a ochucovadlá. Naše produkty sú čerstvé s plnohodnotným obsahom všetkých dôležitých látok. A ak by sme sa predsa len niekedy v budúcnosti rozhodli použiť pri výrobe niečo špeciálne, vždy to bude len a len prírodný prídavok rastlinného pôvodu.

Všetko riadite vy sami, alebo vám niekto pomáha?
V podstate, na čele stále stojíme my. Avšak, keďže sa naša malá značka rozrastá, preto sme náš tím rozšírili o ďalších členov. Jakub je náš obchodný zástupca, ktorý je v podstate ako naša pravá ruka. Dbá na správne fungovanie ohľadom obchodných a právnych vecí. Kornélia si zobrala pod krídla marketing a sociálne siete, na ktoré pridávame všetko to, čím si prechádzame, čo nové pripravujeme, v podstate všetky ,,news,,. Najlepšie je však to, že to nie sú len naši kolegovia ale hlavne priatelia, na ktorých sa vždy môžeme spoľahnúť.

Created and Designed by Anton Trnka 2018

Log in with your credentials

Forgot your details?