Ako prežiť jeseň bez antibiotík, radí MUDr. Renáta Gorthová

MUDr. Renáta Gorthová, všeobecná lekárka hľadá vo svojej praxi prepojenia západnej medicíny s východnou. Tvrdí, že je dôležité vždy nájsť príčinu ochorenia a nielen riešiť a liečiť následky – symptómy ochorení. Na konferencii SUPERfeel sa bude venovať problematike infektov horných dýchacích ciest. Ako ich zvládnuť bez užívania antibiotík a ako posilniť imunitu v jesennom období.

V práci využívate aj alternatívne postupy. Kedy ste prišli na to, že táto kombinácia môže byť v liečbe efektívnejšia?
Dalo by sa povedať, že „na vlastnej koži“. Ako mladej začínajúcej lekárke mi diagnostikovali vážne autoimunitné ochorenie – lupuserythematodes. Renomovaný profesor reumatológie mi dával dva roky života, ak si nenasadím drastickú liečbu s kortikoidmi a imunosupresívami. Ako lekárka poznám vedľajšie účinky tejto liečby a preto som ju odmietla so slovami, že chcem umrieť pekná. Verila som, že musí existovať aj iné riešenie ako to, čo mi ponúka oficiálna medicína. Pomohol mi kolega neurológ. Odporučil mi alternatívnu liečbu. Odvtedy už prešlo 12×2 rokov a ešte stále chodím po svete a snažím sa ľuďom pomáhať s ich zdravotnými ťažkosťami. Len viem, že západná medicína zameraná na polypragmáziu (neúčelné podávanie viacerých liekov súčasne) má svoje limity a niekedy namiesto úľavy prináša pacientovi nové zdravotné problémy ako dôsledok vedľajších účinkov predpísaných liekov. Alternatívne postupy sú už bežné vo vyspelejších krajinách ako sú Švajčiarsko, Nemecko, Rakúsko alebo Holandsko, kde sú dokonca hradené zdravotnými poisťovňami. Samozrejme, len u takého poskytovateľa, ktorý má certifikát na liečbu, ktorú vykonáva.

Na Slovensku sa ale pacienta nikto nepýta, akou metódou sa chce liečiť?
Áno. U nás hradí poisťovňa len výkony zdravotníckych pracovníkov a výhradne len chemické lieky. Všetko, čo je vyrábané z bylín, zdravotné poisťovne nesmú uhrádzať. Európska lieková agentúra zašla ešte ďalej – zakázala používať akékoľvek tvrdenie o liečivých účinkoch liečivých bylín. Vraj neexistujú presvedčivé dôkazy o ich liečivých účinkoch. Takže slovenský pacient má smolu, nikto sa ho nepýta, či sa chce vôbec poistiť, na čo všetko sa chce poistiť a do akej sumy sa chce poistiť. Žiaľ, poisťovňa sa ho ani nespýta, ako by sa chcel liečiť. V praxi to potom vyzerá tak, že slovenský pacient, ktorý sa chce liečiť alternatívne, musí platiť za liečbu dvakrát. Prvýkrát poisťovni za liečbu, ktorú nevyužíva a druhýkrát za samotnú alternatívnu liečbu.

Blíži sa jeseň. Čo odporúčate pacientom pri liečbe obyčajnej virózy, chrípky, či angíny? Môžu pomôcť aj bylinky, čaje, či niektoré potraviny?
V prvom rade treba rozlišovať medzi virózou a angínou. Už z názvu „viróza“ vyplýva, že ide o vírusové ochorenie, kde antibiotiká určite nemajú miesto. Pozor by sme si mali dať aj na prostriedky obsahujúce paracetamol. Pacient sa po požití lieku skutočne hneď cíti lepšie ale samotná vírusová infekcia sa pritom rozvíja ďalej. Človek namiesto toho, aby poslúchol signály tela a čím skôr zaliezol do postele a chorobu „vyležal“, ide šíriť svoje ochorenie v pracovnom kolektíve a dopravných prostriedkoch. Chemickými prípravkami sa choroba rozvinie a počiatočné prechladnutie sa zmení na zápal priedušiek alebo nejakú inú komplikáciu, väčšinou už na bakteriálnom podklade. V takomto stave potom navštívi lekára, ktorý už väčšinou musí siahnuť po antibiotickej liečbe.

Prečo paracetamol nie je vhodný?
Väčšina ľudí nevie, že už terapeutické dávky paracetamolu môžu vážne poškodiť pečeň a obzvlášť tým, ktorí občas konzumujú alkohol. V celom organizme, ale najmä v pečeni sa produkuje látka zvaná glutathion, ktorá je mimoriadne dôležitá pre imunitu, ale aj pre detoxikáciu organizmu a práve na odbúranie paracetamolu v pečeni sa jej dosť spotrebuje. Nakoľko je potrebná aj pre imunitu, pri jej nedostatku dochádza aj k oslabeniu imunity. Napríklad chrípka, kde pomocou zvýšenej teploty vlastne organizmus bojuje s infekciou, nakoľko už teplota nad 38 st. C likviduje vírusy. Organizmus vie, čo robí a znižovaním teploty mu netreba brániť v jeho samoliečebných postupoch. Dôležitá je však hydratácia organizmu, teda príjem dostatočného množstva tekutín. Väčšina mojich pacientov už vie, že pri viróze nepotrebujú antibiotiká a radšej si kúpia zmes esenciálnych olejov s antibakteriálnym, antivírusovým a protizápalovým účinkom, ktoré v kombinácii s vitamínmi C a D, pokiaľ sú včas nasadené, pomôžu zvládnuť ochorenie v pomerne krátkom čase. Veľmi dobrá je aj dezinfekcia ústnej dutiny hneď po zobudení a pred spaním pomocou kokosového
oleja. Avšak napríklad klasická hnisavá angína, na rozdiel od virózy má bakteriálnu príčinu a pokiaľ vidím v mandliach hnisavé čapy, tam je na mieste antibiotická liečba. V prípade streptokokovej angíny najlepšie zaberá starý dobrý penicilín.

Ste aj autorkou esenciálnych olejov Benedictus. Ako ste sa k tomu dostali?
Esenciálne oleje sa používali už v starom Egypte, od Egypťanov sa ich naučili používať Gréci, Rimania a k dokonalosti to dotiahli Peržania. Často sú zmieňované aj v Biblii. S tímom lekárov a farmaceutov sme pripravili receptúry, ktoré s úspechom používame v určitých indikáciách v praxi.

Created and Designed by Anton Trnka 2018

Log in with your credentials

Forgot your details?